Hong Kong
Door: Kim
Blijf op de hoogte en volg Klaas en Kim
28 Januari 2019 | Hong Kong, Hong Kong
Na een uur wilde ik alweer gillend omdraaien na opgepropt te zitten in de metro en mee te moeten schuifelen met de mensenmassa, maar na een dag begint dat te wennen.
HK heeft namelijk óók rustige en groene plekken. Er zijn behoorlijk wat grote parken zoals Kowloon Park of Victoria Park waar je je terug kunt trekken en sommige wijken hebben kleine parkjes waar vrijwel geen mensen komen.
Mensen zijn alleen vervelend in het OV, maar dat komt omdat er zo massaal gebruik van gemaakt wordt, je moet gewoon een lijn trekken naar waar je naartoe wilt en strak door blijven lopen.
Ons hostel was ook weer eens wat anders. Waar we tot nu toe exact gekregen hebben wat er werd promoot, was het hier niet helemaal zo Wij hadden een 2 persoonskamer met badkamer geboekt en blijkbaar zitten die kamers in een ander gebouw. Dit gebouw was oud met een chagrijnige bewaker, de gang stonk (waarschijnlijk was de bewaker daarom ook zo chagrijnig), het tapijt was vervallen en de kamer leek totaal niet op de foto's. Het enige lichtpuntje was dat het aan de achterkant zat en we dus geen last hadden van stadsgeluiden. We hebben wel echt goed geslapen!
De eerste dag hebben we HK van bovenaf verkent via The Peak. De top van de berg is via een oud trammetje te bereiken die al sinds 1888 in gebruik is. Tenminste de rails, de tram zelf is gelukkig regelmatig vervangen, maar de laatste keer in 1989. Je verwacht op een mooie bergtop uit te komen met wat wandelpaden en een vredig uitzicht over de stad, maar er is een heus winkelcentrum gebouwd en je moet nog 8! roltrappen meer omhoog voordat je op de het hoogste punt komt! Daar staan de fotografen klaar om de mooiste kiekjes te kunnen nemen en de toeristen staan klaar in hun beste poses, het liefst met het vredesteken, om hun bewijs van bezoek vast te leggen.
Vanuit Central pak je de Star Ferry naar TST, een district aan de overkant van Hong Kong Island. Er is er de Ladies Market en Night Market, een enorme toeristentrekker waar we veel Nederlanders zagen die we nergens anders in HK gezien hebben. Deze markten verkopen voornamelijk prullen en ik snap de aantrekkingskracht niet maar is wel de plek voor koelkastmagneten en andere souvenirs. En ja, ook wij hebben er souvenirs gekocht. Dus..
Bij Din Tai Fung hebben we dim sum gegeten. Dit Taiwanese restaurant heeft een erg goede naam als het dim sum betreft en zit ondertussen over de hele wereld. We zouden deze dus eigenlijk in Taiwan moeten gaan bezoeken, maar daar sta je 1,5 uur in de rij en de HK-vestiging heeft zelfs een Michelinster. Hier moesten we ook wachten, maar niet zo belachelijk lang. We kregen een tafeltje in een privéruimte waar een familie een verjaardag zat te vieren. Kun je je het voorstellen? Zit je met zijn tienen in een aparte ruimte te zingen voor een jarige en een kaarsje uit te blazen terwijl er 2 toeristen toe zitten te kijken! We hebben zelfs ook een stukje taart gehad! Maar we zaten toen al zó vol, ik heb geweigerd, maar daar wilden ze niets van weten... OEF
Elke avond om 20.00 is er een lichtshow die bijna 20 minuten duurt! De hele skyline van HK doet mee en dat is echt geweldig om te zien. Er is zelfs muziek bij! Het is de langstlopende lichtshow ter wereld en staat zelfs in het Guiness Book of World Records!
De 2e dag hebben we een groter deel van HK bezichtigd, maar dan wel via de HOHO-bus. Er gaan 3 routes en we hebben er 2 van genomen. Toch altijd wel een ideale manier om de highlights te zien en ook wat informatie te horen.
Een ander soort rustig stukje HK vindt je bij Chi Lin Nunnery en de aangesloten Nan Lian Garden. In deze tuin met pagode, koi karpers, bonsaibomen en Chinese muziek wordt je helemaal zen. Of je moet Klaas mee hebben, die heeft geen rust in zijn benen...
Vanaf Sky100, de hoogste toren van HK, heb je weer een prachtig uitzicht over de stad. De lift gaat met een noodgang omhoog, in 60 seconden zit je op de 100e verdieping en dat voel je in je maag! Een tv-tje laat zien hoe hoog je bent en op het plafond wordt opgeteld naar 60 seconden. Wij waren er tijdens zonsondergang maar konden helaas niet lang genoeg blijven kijken omdat de laatste HOHO te vroeg vertrok.
De laatste dag zijn we de stad uitgegaan, naar Lantau Island om the Big Buddha te bekijken.
Je neemt er een kabelbaan naartoe, dat is al een attractie op zich, die duurt ruim 20 minuten en gaat een aantal bergpieken over. Wij hadden er een met glazen bodem, zodat je de wegen, het water en de bossen waar je overheen ging goed kon zien. Je moet geen hoogtevrees hebben! We hadden een tour via de HOHO geboekt waardoor we de wachtrij van een uur over konden slaan, ik voelde me wel een beetje een VIP toen we door een medewerker langs alle rijen werden geleid!
De tour liet ook zien hoe flower tea in zijn werk gaat; je schenkt water van 100 graden over een bloembol en dan komt de bloem uit! Na 3 minuten kun je de thee drinken en je kunt water bij blijven schenken. Als de smaak eraf is kun je de bloem in water bewaren ter decoratie, héél bijzonder om te zien.
De Buddha is de 2e grootste in de wereld en bestaat pas 25 jaar. Je beklimt 286 treden en boven in de boeddha zit een museum waar je natuurlijk ook weer voor moet betalen. Maar van buitenaf is hij het meest indrukwekkend, dus laat dat museum maar zitten.
Hij is van brons en goud gemaakt waardoor hij er groen en geel uitziet.
De tour bracht ons ook naar Tai O fishing village, waar de huizen op palen zijn gebouwd, hoog boven het water, maar met de orkaan van afgelopen augustus stond er toch nog een halve meter water in huis! We waren bij een familie op bezoek en daar kon je precies aan de schade aan de meubels zien tot hoe hoog het water was gekomen.
Onze reisleidster was een beetje manisch leek het wel. Ze vertelde alles alsof het één grote grap was, alsof ze stond op te treden, maar haar Engels was nog erg gebrekkig dus het was meer als 'We go to fishing village, you know fish fish, with boat, B O A T, then we go to monastary, there live monks, M O N K S, not monkeys! Do not say monkeys, monks will be mad yes hahaha!" "You go climb stairs to Buddha, 286 stairs, 2 8 6, but I don't go with you, no hahaha!" Ze deed zo ontzettend haar best maar we konden de helft niet verstaan dus we lette maar op haar mimiek en lachten mee als zij lachte!
Op de laatste avond zijn we uit eten geweest met German Perez, de jongen die we in het vliegtuig van Amsterdam naar München hadden leren kennen. Het was de bedoeling dat we bij hem zouden slapen, couchsurfen, maar helaas moest hij vanwege zijn werk tot zondag in Singapore blijven. Hij bracht ons naar een foodcourt waar voornamelijk alleen Hongkongnezen komen en waar het eten gewoon goed, veel en goedkoop is. Een erg gezellige afsluiting van 5 dagen Hong Kong.